icon-sign ورود / ثبت نام
journal icon
مجله ماشین آیا از باد نیتروژن استفاده کنیم:مزایای ومعایب گاز نیتروژن

آیا از باد نیتروژن استفاده کنیم:مزایای ومعایب گاز نیتروژن

comments 0 1396/8/9

سالهاست که استفاده از باد نیتروژن برای پر کردن لاستیک در ایران رونق گرفته و برخی رانندگان ترجیح میدهند که به جای هوای فشرده از این گاز بدون خطر استفاده نمایند.گاز نیتروژن بدلایل مختلف دارای مزایایی فراوانی می باشد و همین موضوع باعث محبوبیت آن در بین رانندگان ایرانی شده است. البته این گاز حدود یک دهه می باشد که فراگیر شده اما برای سالهای متمادی در لاستیک هواپیما  و خودروهای ارتش های  مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. اما سئوال اصلی این است که آیا این گاز خوشنام همیشه مطلوب بوده یا دارای نکات منفی نیز می باشد. از همین رو به قصد داریم در این مقاله به نقاط ضعف و قوت این جایگزین هوای فشرده بپردازیم.

نکات مثبت

1-گاز نیتروژن با توجه به خواص فیزیکی آن حساسیت بسیار کمتری نسبت به تغییر دما داشته و همین موضوع باعث تثبیت فشار باد تایر می گردد.در نتیجه نیازی نیست که دائما فشار باد لاستیک های مورد بازبینی قرار دهیم.

2-بدلیل عدم حساسیت گاز نیتروژن به دما ، لاستیک های خودرو کمتر از حد داغ شود و همین امر موجب  ثابت ماند فشار تایر می گردد در صورتی که فشار باد تایری که با هوا فشرده پر شده باشد با افزایش دما بیشتر می گردد و در نتیجه بر راندمان و مصرف سوخت تایثر مستقیم می گذارد.

3-باد نیتروژن بدلایل مختلف به ندرت از لاستیک ها خارج می گردد همین امر باعث می گردد فشار باد لاستیک ها برای مدت بیشتر بدون تغییر باقی بماند.این در حالی است که هوای فشرده در داخل لاستیک بصورت طبیعی و به مروز زمان  از لاستیک ها خارج می گردد.اما اگر مایل هستید بدانید این اتفاق چرا در هوای فشرده می افتد کافی است بدانید اندازه مولوکل های تشکیل دهنده نیتروژن بسیار بزرگتر از هوای فشرده می باشد و در نتیجه فرار مولکولی کمتر اتفاق می افتد. تحقیقات نشان داده که میزان کاهش فشار تایر ها به دلیل فرار مولکولی در تایر های دارای نیتروژن یک سوم تایر هایی بوده  که دارای هوای فشرده می باشند.

4-دلایل فوق همگی بر روی تثبت فشار باد تایر تاثیر داشته و همین امر موجب کاهش مصرف سوخت به مقدار ناچیزی خواهد شد.تحقیقات مختلف نشان این میزان برابر با 3 درصد بوده که در میزان کلان این عدد قابل توجه می گردد.

5-باد نیتروزن گاز بر خلاف هوا کاملا خشک و بدون رطوبت می باشد همین امر باعث افزایش طول عمر لاستیک بدلیل  عدم رطوبت می گردد . رینگ های فلزی خودرو هم بدلیل عدم تماس با رطوبت همانند لاستیک ها دارای دوام بیشتری خواهند بود.اما هوای فشرده که شامل 78 درصد نیتروژن و 21 درصد اکسیژن و 1 درصد رطوبت بود و همین 1 درصد باعث می گردد عمر لاستیک و هم سیم درون لاستیک کاهش بیابد.

6-لاستیک هایی که با هوای فشرده پر شده باشد کاملا قابل اشتعال است و در صورت آتش گرفتن لاستیک به هر دلیل ،هوای درون لاستیک بدلیل داشتن 21 درصد  اکسیژن باعث تسریع در فرایند آتش خواهد شد ،این در حالی است که باد نیتروژن غیر قابل اشتعال است وگازی ایمن محسوب می گردد.

7-نیتروژن بدلیل داشتن مولوکول های بزرگتر  4  درصد سبکتر از هوای فشرده بود و در نتیجه گرما را با سرعت بیشتری از دست داده و باعث ثبات درجه حرارت لاستیک می گردد. همین موضوع منجر به عدم ترکیدگی لاستیک ها به مقدار قابل توجهی خواهد شد.

نکات منفی باد نیتروژن

نکات منفی باد نیتروژن

1-هوای فشرده در دور افتاده ترین مناطق کشور قابل دسترس بوده و در هر حال شما می توانید فشار لاستیک خودرو را تنظیم کنید.اما گاز نیتروژن در برخی از آپاراتی ها موجود بوده و عملا کمتر در دسترس می باشد.

2-گاز نیتروزن درست است که کمتر از لاستیک ها خارج می شود اما این دلیل نخواهد شد که فشار باد تایر ها را به حال خود رها کنید و باید مانند هوای فشرده هر از چند گاهی فشار تایر ها مورد بازبینی قرار دهید.

3-گاز نیتروژن به مراتب گرانتر از هوای فشرده می باشد و شما باید برای استفاده از این گاز هزینه بیشتری پرداخت نماید در نتیجه شاید راننده را برای تنظیم همیشگی فشار تایر ها دچار مشکل نماید  در صورتی که هوای فشرده دارای قیمت بسیار نازل است و شما می توانید همیشه بدون دغدغه تایرها را پر از هوای فشرده نمایید.

آیا از باد نیتروژن استفاده کنیم یا خیر؟

در برخی مقالات غیر فنی ذکر شده که در برخی موارد لاستیک های پر شده با نیتروژن دچار ترکیدگی شده  یا بدلیل سبکتر شده ،خودر تعادل کمتری خواهد داشت. اما مطمئن باشید که این موارد حقیقت نداشته و طبق نتایج بدست آمده توسط موسسه استاندارد و ایمنی بزرگراه های آمریکا مشخص شده است که استفاده از گاز نیتروژن کاملا موثر واقع شده و بدلیل مزایای ذکر شده ،مواردی چون مصرف سوخت کمتر ،ایمنی بالاتر ،هزینه کمتر نگه داری و نرمی در رانندگی را به ارمغان خواهد آورد.

پس اگر در مکانی زندگی می کنید که به گاز نیتروژن دسترسی ندارید بدون شک برای پر کردن لاستیک ها از این گاز سبک و ایمن استفاده نمایید.

user-img

نویسنده :

هومن زمانی

comments 0 1396/8/9
نظرات كاربران

ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

user-img
مطالب مرتبط