icon-sign ورود / ثبت نام
journal icon
مجله ماشین جوانی به سبک دهه‌های 60 و 70 میلادی

جوانی به سبک دهه‌های 60 و 70 میلادی

comments 0 1398/4/23

طرفداران خودروهای امریکایی کم نیستند. خودروهایی که اگرچه امروزه به خاطر مصرف بالای سوخت و ابعاد بزرگشان چندان برای زندگی این روزها مطلوب نیستند اما نوع طراحی آنها طوری است که کمتر کسی را به تحسین وامی‌دارد. پونتیاک یکی از آنهاست. خودرویی که انگار شناسه‌ مهم فیلم‌های قدیمی امریکایی است و برای مسن‌ترها نوستالژی روزهای جوانی را به همراه دارد. خیلی‌ها که قصد خرید خودرو دارند، حتی اگر به دنبال خودروی امریکایی هم نباشند، اندکی روی آگهی فروش پونتیاک توقف می‌کنند.

شرکت خودروسازی پونتیاک زیر مجموعه شرکت اوکلند بود که خود، جزئی از غول خودروسازی جهان، یعنی جنرال موتورز بود. پونتیاک در سال‌های نخستین فعالیت خود یعنی بین دهه‌های 1920 تا 1940 چنان موفق عمل کرد که در شهرت، گوی سبقت را از شرکت بالادستی‌اش یعنی اوکلند ربود و تا دهه 1980 همواره یکی از برندهای مشهور جهانی بود. برندی با خودروهای خاص، جذاب و البته جوان پسند که ظاهرا نماینده سبک زندگی ویژه‌ای بود که نامش، موسیقی بلوز و راک و مدهای خاص لباس در دهه‌های 1960 و 1970 را به یاد می‌آورد.

در دهه 1950، پونتیاک خودروهای تمام هیدرولیک با گیربکس اتوماتیک را آغاز کرد که ویژگی منحصر به فرد خودروهای مجموعه جنرال موتورز در آن زمان بود. زمانی که در 1955 موتور جدید هشت سیلندر خورجینی (V8) را روی خودروهای جدیدش گذاشت، فرمول سرعت و زیبایی و جذابیت را تکمیل کرد تا جایی که فروش خود را به ۵۳۰۰۰ دستگاه در سال رساند. پونتیاک پاریسین در همین دهه و با همین ويژگی‌ها تولید شد. بعدها در 1962 پونتیاک گراند پریکس را روانه بازار کرد که تا سال 2008 یعنی 46 سال پس از تولید اولین نسل آن، با مدل‌ها جی ۸ و جی ۶ در بازار امریکا، کانادا و مکزیک عرضه شد.

اما پرطرفدارترین و شاید خاطره‌انگیزترین مدل پونتیاک، حاصل همکاری با شورلت بود. پونتیاک فایربرد یا پرنده آتشین خودرویی دورگه بود که شاسی و بسیاری از قطعاتش را از شورلت کامارو قرض گرفته بود و در 1970 نسل دوم آن نیز به شتاب بیشتر و کارایی بالاتر موتور به بازار آمد.

اما 1970 را می‌توان دهه‌ی رویایی پونتیاک نام گذاشت. دهه‌ای که اگرچه با شروعش افزایش قیمت جهانی سوخت و اعتصاب 174 روزه‌ی کارکنان جنرال موتورز توانست تولید و فروش پونتیاک را به حداقل برساند و 1972 را به بدترین سال پونتیاک تبدیل کند اما چند مدل ماندگار این برند، تولید همین دهه بودند. پونتیاک ترانس‌ام که در ایران بیشتر از بقیه مدل‌ها دیده می‌شود در همین دهه تولید شد. اما رویایی‌ترین تولید این کارخانه پونتیاک لمان بود که در واقع یک خودروی مسابقه‌ای اما مناسب برای خیابان بود. خودرویی با قدرت 310 اسب بخار که تماما با دست ساخته می‌شد و البته پای ثابت فیلم‌های تعقیب و گریز بود.

پونتیاک در ۱۹۸۲ بار دیگر شانس خود را روی فایربرد امتحان کرد و فایربرد کوپه که نسل سوم این خودرو بود را به بازار عرضه کرد اما خبری از موفقیت دو نسل قبلی نبود. تا سال 2009 مدل‌های گراندپریکس تنها مدل‌های پرطرفدار پونتیاک بودند که تولید می‌شدند. اگرچه پونتیاک هنوز با مدل‌های مختلفش طی بیش از هشت دهه، شهرت جهانی داشت اما در آوریل 2009 جنرال موتورز اعلام کرد که به دلیل مشکلات مالی تولید مدل‌های پونتیاک را از ۲۰۱۰ متوقف خواهد کرد.

توقف تولید پونتیاک یکی از بدترین خبرها برای علاقه‌مندان به خودرو بود اما هنوز مدل‌های قدیمی آن در بین مجموعه‌داران و علاقه‌مندان به خودروهای امریکایی دست به دست می‌شود. در ایران خرید و فروش پونتیاک رواج دارد. اگر شما هم به خودروهای امریکایی و مدل‌های پونتیاک علاقه‌مندید، آگهی‌های مختلف فروش پونتیاک را می‌توانید در سایت دیوار بیابید.

ممنبع:ویرلن

برچسب ها:

پونتیاک
user-img

نویسنده :

رپرتاژ

comments 0 1398/4/23
نظرات كاربران

ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

user-img
مطالب مرتبط