icon-sign ورود / ثبت نام
journal icon
مجله ماشین داغترین هاچ بک های تاریخ را بشناسید+قسمت اول

داغترین هاچ بک های تاریخ را بشناسید+قسمت اول

comments 0 1398/1/20

هاچ بک ها بدلایل مختلف از قبیل مقرون‌به‌صرفه، کاربردی‌بودن در موقعیت‌های مختلف، هزینه‌های نگه‌داری ارزان و طراحی جوان‌پسند جزو پرطرفردارترین سگمنت خودوریی جهان نام گرفته اند.این در حالی است که این روزها تب خرید شاسی بلند بسیار بالا گرفته ولی همچنان این خودروهای کوچک مشتریان بسیاری دارند.از این رو برخی از برند های معتبر جهانی نسخه های قدرتمند تری را ارائه کرده اند تا به جذابیت هاچ بک های افزوده شود.

در طول تاریخ هاچ بک های داغ و ماندگاری به بازار عرضه شده است که هنوز هم با نشستن پشت فرمان آنها، آدرنالین در رگ های تزریق می شود. در این مقاله قصد داریم 11 هاچ بک برتر تاریخ از نگاه مجله تاپ گیر را خدمتتان معرفی کنیم.با پردیس خودرو همراه باشید تا با این کوچولو های دوست داشتنی آشنا شوید.

1-پژو 205GTI

1-پژو 205GTI

تولید از سال ۱۹۸۴ تا ۱۹۹۴

قیمت مدل‌های دستِ‌دوم: ۹,۰۰۰ تا ۳۳,۰۰۰ دلار

از دیدگاه تاپ گیر این لیست جذاب را نه با فولکس واگن گلف بلکه با پژو 205 در نسخه GTi آغاز کرد چرا که این شیر فرانسوی در نمونه مسابقه ای توانست در 16 رالی مقام قهرمانی را از آن خود کند. پژو 205GTi ازلحاظ طراحی دربرابر مدل استاندارد تفاوت بزرگی ندارد. یادگار ارزشمند ژرارد ولتر فقید با تزیین ساده‌ی بدنه در قطعات و نوار قرمزرنگ کاملا شناسایی‌شدنی است. اولین مدل این خودرو از قلب تپینده 1.6 لیتری 105 اسب بخاری بهره می بردکه در کنار وزن 900 کیلوگرمی عملکرد فوق العاده را ارائه می داد.در سال 1986 نسخه قدرتمند تر این هاچ بک با پیشرانه 1.9 لیتری و با قدرت های 115 و 130 اسب بخاری معرفی شد. این افزایش حجم و قدرت در کنار لاستیک های باریک و ترمز های دیسکی باعث گردید 205 GTi خواستنی تر از مدل اولیه گردد. کابین مدل‌های دهه‌ی ۱۹۸۰ پژو 205GTi به‌کلی از پلاستیک بی‌کیفیت و خشک بود؛ اما نسخه‌‌های سال ۱۹۹۰ به‌بعد، به روکش‌های سیاه‌رنگ باکیفیت تجهیز شدند. اما همچنان مدل های اولیه این خودرو دارای طرفرداران بیشتری بود. در طول تاریخ عمر این خودرو نسخه هایی خاص با رنگ های کمیاب نظیر Miami Blue و Sorrento Green به تولید رسید که همچنان خواهان دارد.

2-فورد فیِستا ST نسل ششم

2-فورد فیِستا ST نسل ششم

تولید از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷

قیمت مدل‌های دستِ‌دوم: ۹,۰۰۰ تا ۲۰,۰۰۰ دلار

 هنگامی که فورد نسل شش فیستا را در سال 2008 رونمایی کرد استاندارد خودروهای هاچ بک تغییر شگرفی کرد.این مدل خواستنی فیستا که در نمونه های ون ،سدان و هاچ بک تولید رسید در همان سال اول و در اروپا 810 هزار مشتری داشت.اما نسخه ST آن چیز دیگر بود چرا که علاوه برای ظاهری جسور و جوان پسند دارای پیشرانه 1.6 لیتری اکوبوست با 180 اسب بخار بود که در حالت اوربوست این قدرت به 197 اسب بخار افزایش می یافت.  البته، به‌لطف وجود سیستم کنترل کشش و توزیع گشتاور، تنها دو چرخ جلو پرکار نبودند و در حالت ساده، مهندسان فورد گونه‌ی جذابی از دیفرانسیل را ارائه کردند که عملکرد سیستم لغزش محدود (LSD) را تقلید می‌کرد.نسخه ST حدود 15 میلیمتر کوتاه تر از نسخه استاندارد بود تا اسپرت بودنش را به رخ بکشد.همچنین این مدل از سیستم تعلیق سفتر و چهار چرخ دیسک نیز بهره می برد. بزرگ‌ترین خصیصه‌ای که باعث شهرت نسل ششم فورد فیِستا ST شد، تعادل فوق‌العاده‌ی خودرو در قوای فنی و تعلیق و فرمان‌پذیری است که پدال‌بازی راننده را تقریبا به صفر می‌رساند.

3-رنو کلیو ویلیامز

3-رنو کلیو ویلیامز

تولید از سال ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۶

قیمت مدل‌های دستِ‌دوم: ۲۲,۰۰۰ تا ۳۳,۰۰۰ دلار

اولین نسل رنو کلیو در سال 1990 معرفی گردد.یکسال بعد نسخه جدید از این هاچ بک با نام کلیو 16V معرف گردید که از پیشرنه 1.8 لیتری 16 سوپاپ بهره می برد.اگر چه این مدل براحتی به سرعت 210 کیلومتر در ساعت دست می بافت اما بسیار ی از کارشناسان نسخه ویلیامز این هاچ بک فرانسوی را جانشین شایسته ای برای رنو 5 مدل GT Turbo می دانستند. نسخه‌ی ویژه‌ و تولید محدود ویلیامز از رنو کلیو (حدود ۳,۸۰۰ دستگاه) برای جذب بیشتر مشتری و بازاریابی بهتر براساس تیم فرمول یک ویلیامز (Williams) نام‌گذاری شد که روز‌های موفقی را می‌گذراند. هر چند که تیم مهندسی فرومول یک ویلیامز هیچ نقشی در طراحی این خودرو نداشت اما این هاچ بک داغ از بخش جلوِ شاسی و زیربندی به مانند نسخه مسابقه ای کلیو بهره می برد.در نسخه ویلیامز علاوه بر اینکه سیستم تعلیق بهبود یافته بود حجم موتور از 1.8 به 2.0 لیتر افزایش یافت تا قدرت موتور به 148 اسب بخار برسد. رنو کلیو ویلیامز درمجموع در سه سری مختلف و بیش از ۱۲,۰۰۰ دستگاه تولید شد.

4-هوندا سیویک Type R نسل دوم

4-هوندا سیویک Type R نسل دوم

تولید از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵

قیمت مدل‌های دستِ‌دوم: ۳,۵۰۰ تا ۹,۰۰۰ دلار

هوندا در سال 1990 دو خودرو را با پسوند Type R راهی بازار کرد. قبل از اینکه این پسوند با کوپه اسپرت اینتگرا (Integra) اجین شود این سیویک بود که ابن پسوند معرفی شد. در سیویک تایپ R کد EP3، مهندسان ژاپنی به پیشرانه بهای بیشتری از شاسی داده بودند که حاصل آن سواری سخت‌تر درمقایسه‌با دیگر مدل‌ها شد.در این مدل سیویک پیشرانه 2 سیلندر 1998 سی سی به سیستم زمانبندی سوپاپ متغیر اختصاصی هوندا موسوم به VTEC  مجهز شده بود تا در 7400 دور بر دقیقه علاوه بر صدای جذاب 198 اسب بخار را به محور جلو ارسال نماید.شاید گشتاور 192 نیوتن متر با استاندارد های امروز چندان جذاب نباشد اما به هر حال سیویک با این مشخصات فنی تنها در 6.6ثانیه از حالت سکون به 100 کیلومتر در ساعت می رسید. سیویک تایپ R EP3 که تنها در انگلستان تولید و به کشورهای مختلف حتی خودِ ژاپن صادر می‌شد.پس از گذشت سالها همچان نشستن پشت فرمانی که تا 7000 دور بر دقیقه گاز می خورد جذاب است.

5-لانچیا دلتا اینتگراله ایولوتزیونه ۲

5-لانچیا دلتا اینتگراله ایولوتزیونه ۲

تولید سال ۱۹۹۳

قیمت مدل‌های دستِ‌دوم: ۵۲,۰۰۰ تا ۱۵۰,۰۰۰ دلار

لانچیا دلتا (Lancia Delta) در بین سالهای 1979 تا 2014 تولید می گردید اما محبوبیت نسل اول این خودرو در نسخه مسابقه ای چیز دیگری بود.این هاچ بک اصیل ایتالیایی که حاصل طراحی جورجتو جوجارو بود در مسابقات جهانی رالی خوش درخشید. لانچا با دلتا ۴۶ مسابقه را پیروز شد و ۶ سال متوالی (۱۹۸۷ تا ۱۹۹۲) قهرمان تیمی جهان بود. در بین نسخه‌های مختلف دلتا مثل HF، توربو، HF 4WD ،8v و 16v، دو سری از اینتگراله ایولوتزیونه (Integrale Evoluzione) در سطح بالاتری قرار می‌گیرند. اولین سری در سال 1991 و سری دوم در سال 1993 تولید گردید.اما سری دوم اینتگراله ایولوتزیونه به لطف پیشرانه 2 لیتری 16 سوپاپ با قدرت 212 اسب بخار و گشتاور300 نیوتن بر متر  بسیار محبوب گردید. دیفرانسیل تورسن و فرمان سفارشی MOMO و صندلی‌های آلکانترا برند ریکارو از تجهیزات دیگر این مدل به‌یادماندنی بود.قابل ذکر است اینترگاله ایولوتزیونه 2 علی رغم وضعیت نامناسب کمپانی لانچیا محصولی کمیاب است و امروزه از قیمتی در حدود 50 هزار دلار برخوردار است.

6-رنو 5 توربو 2

6-رنو 5 توربو 2

تولید از سال ۱۹۸۳ تا ۱۹۸۶

قیمت مدل‌های دستِ‌دوم: ۸۸,۰۰۰ تا ۱۰۲,۰۰۰ دلار

موفقیت ها پی در پی لانچیا در مسابقات رالی باعث گردید رنو برای مقابله با این برند ایتالیایی نسخه ای خاص از رنو 5 را معرفی نماید. به‌کمک تیم طراحی ایتالیایی برتونه (Bertone) و مهندسان رنو، نمونه ای کاملا متفاوت از رنو 5 پا به عرصه گذاشت.اولین تغییر این مدل خاص قرار گرفتن پیشرانه 1.4 لیتری توربو در مرکز خودرو و در پشت صندلی های جلو بود. این پیشرانه به لطف تغییرات ایجاد شده حالا در 6000 دور بر دقیقه 158 اسب بخار قدرت را در اختیار چرخهای جلو قرار می داد.  رنو 5 توربو 2 در‌مقایسه‌با نمونه‌ی اول قیمت ارزان‌تری داشت؛ اما با عملکرد فنی مشابه، در کمتر از ۷ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتربرساعت و نهایت سرعت آن به ۲۰۰ کیلومتربرساعت می‌رسید.مدل فوق یکی از پرطرفدارترین خودروهای فرانسوی محسوب می گردد که امروز به قیمت های بالاتری خرید و فروش می شود.

برچسب ها:

ترین ها
user-img

نویسنده :

میلاد حسینی

comments 0 1398/1/20
نظرات كاربران

ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

user-img
مطالب مرتبط