icon-sign ورود / ثبت نام
journal icon
مجله ماشین دلیل قفل شدن گیربکس های اتوماتیک در حالت پارک «P»

دلیل قفل شدن گیربکس های اتوماتیک در حالت پارک «P»

comments 6 1397/8/14

امروزه تقاضا برای خرید خودروهای مجهز به گیربکس های اتوماتیک بیشتر از گذشته شده است چرا که رانندگی در شهر های شلوغ مانند تهران به مراتب با خودروهای اتوماتیک راحتر است و راننده نیاز به کلاچ گیری و تعویض دنده مداوم ندارد. همچنین با عرضه هر چه بیشتر های خودروهای اتوماتیک ،اعتماد خریداران به اینگونه خودروها بیشتر شده است. اما باید بدانیم جعبه دنده های دستی از مکانسیم بسیار ساده ای بهره می برند اما در مقابل گیربکس های اتوماتیک دارای پیچدگی های زیادی هستند که نیاز به دقت بیشتری در خصوص استفاده از آنها احساس می گردند .از همین رو و در صورت عدم توجه به استفاده صحیح می تواند به سادگی مالک را با هزینه گزافی جهت مواجه نماید. یکی از این موارد تغییر اهرم دنده بین وضعیت های مختلف حرکتی می باشد. از رایج ترین مشکلاتی که مالکان در این خصوص با آن مواجه هستند فقل شدن گیربکس در حالت پارک (P) می باشد و یا بعبارتی اهرم دنده از حالت P  خارج نمی گردد. در ادامه به دلیل این موضع و راهکارهای آزاد کردن جعبه دنده اتوماتیک خواهیم پرداخت.

دلیل قفل شدن گیربکس در حالت پارک (P)

حالت پارک در خودروهای اتوماتیک به منظور ثابت کردن خودرو مورد استفاده قرار می گیرد. برای درک بهتر این موضع لازم است مقایسه بین خودرهای دنده ای و اتوماتیک انجام دهید. در خودروهایی با جعبه دنده دستی وقتی راننده خودرو را در سراشیبی ها پارک می نماید پس از خاموش کردن موتور ابتدا ترمز دستی را کشیده و سپس به منظور اطمنیان از عدم حرکت اهرم دنده را در یکی از دنده های سنگین نظیر یک و یا دو قرار می دهد.این امر موجب می گردد که موتور خودرو و همچنین وزن بدنه با چرخ دنده های درگیر شده و خودرو ثابت بماند. اما اگر سراشیبی بسیار زیاد باشد و راننده فراموش کرده باشد که ترمز دستی را کشیده باشد وزن خودر بر چرخ دندهای جعبه دنده غلبه  کرده و خودرو به آرامی حرکت می کند.اما بدلیل اینکه مکانیسم جعبه دنده های اتوماتیک متفاوت است و راننده نمی تواند در هنگام توقف و خاموش کردن موتور ،اهرم دنده را در دنده های سنگین قرار دهد ،حالت P یا همان پارک توسط سازندگان در نظر گرفته شده تا عملا جعبه دنده با بدنه خودرو فیکس گردد تا از حرکت خودرو ،خوداری کند.از همین رو حالت پارک را می توان سیستم کمکی توقف خودرو برای ترمز دستی بیان کرد .

اما گاهی رانندگان خودروهای اتوماتیک وقتی خودرو را در سراشیبی متوقف می کنند قبل از اینکه ترمز دستی را بکشند اهرم دنده را در حالت پارک قرار می دهند همین مسئله باعث می گردد چرخ دنده های جعبه دنده توسط پین قفل گردد و نگذارد که وزن خودرو و جاذبه زمین منجر به چرخش چرخ دنده ها  شود.بعبارتی وزن کلیه تجهیزات خودرو بر روی چرخ دنده ها خواهد افتاد از همین رو گیربکس حالت قفل کردن را به خود می گیرد و در هنگام نیاز به تغییر حالت اهرم دنده به N به نیروی زیادی لازم است.پس لازم است که دز زمانی که خودرو متوقف شده ابتدا ترمز دستی را کشیده و سپس خودرو را خاموش کرده و سپس اهرم دنده را به حالت پارک ببرید. البته توجه داشته باشید وقتی که ترمز دستی را کشیدید ابتدا پای خود را از روی پدال ترمز بردارید و اجازه بدهید خودرو اندکی حرکت نماید. اینکار باعث خواهد وزن خودرو کاملا بروی ترمز دستی و دیسک های ترمز وارد شود و سپس اهرم دنده را به حالت P ببرید.

از دلایل دیگر قفل شدن حالت P باید به عدم توقف کامل خودرو در هنگام تعویض اهرم دنده اشاره کرد. بعبارتی برخی رانندگان قبل از اینکه خودرو به ایست کامل برسد اهرم دنده را در حالت پارک قرار می دهند. این امر علاوه بر اینکه صدمات جبران ناپذیری به گیربکس وارد خواهد کرد باعث قفل شدن گیربکس خواهد شد.

قابل ذکر است گیربکس های امروزی به سنسور حرکتی مجهز هستند که اجازه تغییر حالت اهرم دنده به حالت پارک در سرعت های بالا را نمی دهند. طریقه کار این سنسور ها به این صورت است که به سرعت خودرو حساس هستند و در صورتی که سرعت خودرو بیشتر از حد مجاز تعریف شده باشد اجازه تعییر  مکان اهرم دنده به حالت P را نخواهد داد.پس خیلی نگران این موضع نباشید.

چگونه گیربکس اتومایتک قفل شده را آزاد نماییم

چگونه گیربکس اتومایتک قفل شده را آزاد نماییم

پیش از شرح این موضع باید توجه داشته باشید قفل شدن گیربکس اتوماتیک در سراشیبی ها امری معمول است و نباید نگران شوید. برای رهایی از این مشکل باید توجه داشته باشید تمامی خودروهای اتوماتیک به دکمه ای مجهز هستند باعث آزاد شدن گیرکس اتوماتیک خواهد . این دکمه معمولا در پشت اهرم دنده و بصورت زائده قرار گرفته است. البته برخی خودروها نظیر پژو 206 اتومایک این کلید بر روی کنسول میانی و در کنار اهرم دنده تعبیه شده است. به منظور استفاده از آن ابتدا موتور را روشن کنید. سپس این دکمه را بفشارید و اهرم دنده را به حالت N تغییر دهید سپس ترمز دستی خلاص نمایید.

user-img

نویسنده :

سالار

comments 6 1397/8/14
نظرات كاربران

ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

user-img

رضا 1399/4/20
12:18:39

سلام وقت بخیر من ماشین فاو بسترن دارم.. الان چند وقته دکمه بغل دنده که موقع میخوای از حالت پارک در بیاری درست عمل نمیکنه.. و دکمه داخل نمیره که دنده آزاد شه..باید کلی باهاش ور بری تا دکمه بره داخل... کسی میدونه مشکلش چه راه حلی هست؟

جیران 1398/5/14
11:16:40

سلام یه سوال داشتم: "وقتی ماشیت به مدت طولانی درجا کار میکنه بهترین کار برای وضعیت دنده اتوماتیک چی هست؟ خیلی وقت ها هست مجبوریم مثلا نیم ساعت تو ماشین بشینیم و برای اینکه از کولر و یا بخاری استفاده کنیم ماشین رو روشن بگداریم دراین مواقع وضعیت P درست هست یا N؟"

سعید 1398/3/18
0:21:54

من ایکس33اسپرت دارم .دنده اتوماتش روی حالت pگیرکرده وهیچ دکمه ای نداره که ازاینحالت دربیاد .لطفا راهنمایی کنید.

منصور ملکوتی 1399/12/18
19:11:4

سلام. این حالت برای اچ سی کراس که پیش بیاد. ماشین را روشن کنید سپس ۴ بار ترمز را فشار دهید. حالا دنده را از حالت p خارج کنید

حسن 1398/3/7
7:54:57

بنابراین میشه گفت در پارکینگ و یا جاهای مسطح نیازی نیت دنده را در حالت p قرار داد و روی همون n باشه کفایت میکنه.درسته؟

ادمین 1398/3/7
13:7:58

سلام خیر همیشه باید روی حالت P یاشه چون شاید شما یادتون بره ترمز دستی خودرو را بکشید و در این حالت امکان داه با تکیه دادن شخضی یه ماشین شما ،خودرو حرکت کنند چون حالت N همون حالت خلاص خودروهای دستی هستش

مطالب مرتبط