icon-sign ورود / ثبت نام
journal icon
مجله ماشین فناوری بلو درایو در محصولات هیوندای چیست و چه کاربردی دارد

فناوری بلو درایو در محصولات هیوندای چیست و چه کاربردی دارد

comments 0 1397/6/10

خودروسازان مطرح جهان همواره بدنبال راه کاری های خلاقانه ای هستند که بتوانند در عین افزایش توان خودرو ،کاهش مصرف سوخت و در پی آن کاهش تولید گازهای گلخانه ای را در پی داشته باشد. همین طرز تکفر باعث گردیده امروز حجم موتور خودرو های امروز به شدت کوچک شود و در مقابل با قدرت خروجی بالایی روبرو باشیم. ژاپنی ها برای اولین بار توانستند با فناوری پیشرانه های هیبریدی علاوه بر کاهش مصرف سوخت ،قدرت مناسبی را از یک پیشرانه کم حجم تر دریافت کند. اما حالا از عمر این فناوری سالها می گذرد و محصولات هیبردی به دوره تکامل خود رسیده اند.

هیوندای که در دهه اخیر پیشرفت قابل توجهی داشته است در برخی از محصولات خود فناوری را با نام Blue Drive استفاده می کند که به بهبود کاهش سوخت و کاهش آلایند های کمک شایانی می نماید.این فناوری نه تنها در محصولات هیبریدی (الکتریکی – سوختی) مورد استفاده قرار می گیرد بلکه در محصولاتی با پیشرانه های درون سوز نیز مورد استفاده قرار گرفته است.خودروهایی که در این کمپانی کره ای براساس فناوری بلو داریو تولید می گردد دارای استاندارد ISO 14001 خواهد بود تا این اطمینان حاصل شود که با اهداف و سیاست های محیطی هیوندای تولید می شوند.

در ایران برخی از خودروهای بلو داریو هیوندای نظیر اکسنت بلو درایو عرضه شده که اکثر مالکان خودرو از فناوری بکار رفته در خودرو خود بی اطلاع هستند. از همین رو در ادامه به مواردی که در این خودرو باعث کاهش سوخت و تولید آلاینده کمتری می گردد، خواهیم پرداخت.

سیستم استارت – استاپ

سیستم استارت – استاپ

حتما با این فناوری آشنا هستید چرا که در برخی از خودروهای موجود در ایران این سیستم بکار گرفته شده است. سیستم استارت – استاپ این امکان را فراهم می آورد که در ترافیک های طولانی و زمان که خودرو در ایست کامل است موتور خودرو به منظور کاهش مصرف سوخت خاموش خواهد شد و سپس به منظور حرکت دوباره با فشردن پدال کلاچ ،موتور مجددا روشن می گردد. طبق آمار رسمی موجود این سیستم حدود 15 درصد باعث کاهش مصرف سوخت خواهد شد.

 

 

فرمان برقی

فرمان برقی

در بسیاری از خودروهای امروز فرمان خودرو به بصورت هیدورلیکی عمل می کند بصورتی که فرمان خودرو با پمپ هیدرولیکی متصل به پیشرانه خودرو ،فرامین راننده را به چرخها منتقل می کند . اما در فناوری بلودرایو فرمان خودرو به موتور های الکتریکی متصل است که فقط در هنگام چرخش ،برق خود را از باطری ها تامین می کند و در مواقع که فرمان ثابت است هیچ انرژی مصرف نمی کند. اولین مزیت سیستم فوق این است که دیگر از پمپ های هیدورلیکی خبری نیست ،درنتیجه در فضای موتور و وزن خودرو صرفه جویی شده که نهایتا به کاهش مصرف سوخت می گردد. مزیت دیگر این سیستم عدم تامین نیروی از پیشرانه اصلی خودرو است که به همین دلیل انرژی کمتری از پیشرانه مصرف شده و به خودی خود کاهش مصرف سوخت را در پی خواهد داشت.

سیستم مبدل کنترل ولتاژ یا همان (Alternator Management System (AMS

سیستم مبدل کنترل ولتاژ یا همان (Alternator Management System (AMS

این سیستم همانند دیگر موارد ذکر شده با کنترل میزان شارژ باطری به بهبود مصرف سوخت کمک شایانی می کند. در حقیقت این سیستم در حالات مختلف و با توجه به باری که روی پیشرانه خودرو بوده سه حالت شارژ باطری ،تخیله باطری و حالت نرمال را کنترل می کند. همچنین سیستم AMS باعث می گردد که باطری ها بیش از حد مورد نیاز شارژ نشوند.برای مثال وقتی خودرو در سربالایی در حال حرکت است سیستم فوق باعث می گردد که باطری دیگر شارژ نشوند و کلیه نیروی موتور جهت پیش بردن خودرو بکار می رود از همین رو دیگر پیشرانه به منظور شارژ باطری نیروی بیشتری را مصرف نمی کند. اما در سرازیرها که خودرو نیازی به نیروی پیشرانه ندارد ،سیستم AMS باعث شارژ باطری خواهد شد.

 

 

سیستم ECO درایو

سیستم ECO درایو

سیستم اکو درایو در بسیار از خودروهای روز موجود در ایران نیز وجود دارد. این سیستم باعث خواهد شد دنده های خودرو دقیقا متناسب با شرایط مورد نیز تعویض گردد و از بالا رفتن بی مورد دور موتور جلوگیری می کند.همین امر موجب کاهش مصرف سوخت خواهد شد.

فیلتر DPF یا همان (Diesel Particulate Filter (DPF

فیلتر DPF یا همان (Diesel Particulate Filter (DPF

فیلتر DPF در ترجمه لغوی فیلتر ذرات معلق دیزل خواهد شد و همانطور که از نامش مشخص است در پیشرانه های دیزلی مورد استفاده قرار می گیرد.موتورهای دیزلی بدلیل استفاده از گازوییل آلاینده هایی  ذرات معلق بزرگتری را تولید می نمایند و این فیلتر ها باعث خواهد شد 85 درصد ذرات معلق جذب گردد .اما مشکل این سیستم تعویض دوره ای و منظم فیلتر خواهد بود.

 

 

لاستیک های کم اصطحکاک

لاستیک های کم اصطحکاک

اکثر انرژی تولید شده توسط موتور، بوسیله اصطکاک تایرها از بین می رود . به همین دلیل طراحی تایرهای کم اصطکاک و انعطاف پذیر باعث کاهش مصرف سوخت و انتشار CO2 کمتر می شود البته این نوع لاستیک با در نظر گرفتن تمامی شرایط ایمنی تولید می شود و هیچ گونه خطری متوجه سرنشینان خودرو نیست .

user-img

نویسنده :

سالار

comments 0 1397/6/10
نظرات كاربران

ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

user-img
مطالب مرتبط