icon-sign ورود / ثبت نام
journal icon
مجله ماشین قبل از مسافرت های نورزی این مطلب را بخوانید/گذر ایمن از جاده های کوهستانی

قبل از مسافرت های نورزی این مطلب را بخوانید/گذر ایمن از جاده های کوهستانی

comments 0 1397/12/28

تعطیلات نورزی بهترین فرصت برای فرار از روزمرگی و رفتن به سفرهای مفرح و لذت بخش است. افزایش قیمت ارز و بلیط هواپیما باعث شده است که بیشتر هموطنان وسیله نقلیه شخصی را برای مسافرت های نوروزی خود انتخاب نمایند ،لذا در نوروز امسال قطعا جاده های کشور شلوغ تر از سال های گذشته خواهد بود و برای یک سفر امن و بدون حادثه باید به مواردی مهم و حیاتی بیشتر از گذشته دقت نماییم.لذا اگر شما هم قصد دارید چمدان های تان را ببندید و با خودروی شخصی به مسافرت بروید پیشنهاد می کنیم که این مطلب را از دست ندهید .در قسمت اول به قواعد رانندگی در جاده های کوهستانی و خطرات احتمالی خواهیم پرداخت.

لغزنده بودن سطح جاده

وجود دو رشته کوه البرز و زاگرس باعث گردید که بسیار از جاده های کشور ما در جاده کوهستانی واقع شود لذا دانستن موارد ایمنی برای رانندگی در این شرایط می تواند بسیار مهم تلقی شود. همچنین برخی از جاده های کوهستانی کشور بدلیل قدمتشان چندان ایمن نبوده و شاهد هستیم مواردی نظیر ریزش سنگ ،ریزش بهمن ،بوران و برف و غیره باعث بروز حوادثی جبران ناپذیر برای خودروهای عبوری می گردد.از این رو برای رانندگی در چنین جاده هایی باید قواعد لازم را بدانیم تاریسک مواجه با حوادث کاهش یابد.

اولین نکته مهم در خصوص جاده کوهستانی به لغزنده بودن سطح زمین باز می گردد.از آنجایی که هنوز فصل زمستان بطور کامل تمام نشده است بیشتر جاده های کوهستانی با بارندگی برف و باران روبرو خواهد شد.لذا در ایام نوروز بیشتر از هر زمان دیگر جاده ها لغزنده بود که ممکن در سر پیچ ها برای رانندگان ایجاد مشکل نماید. برای جلوگیری از اینگونه حوادث باید دقت نمایید ، در زمانی هم که باران یا برف نمی بارد این امکان وجود دارد که هنوز جاده ها  لغزنده باشند چرا که برودت و سرمای  هوا باعث می گردد باقی مانده برف و باران باریده شده در سطح جاده تبدیل به لایه نازکی از یخ گردد که عملا با چشم قابل مشاهده نیست .لذا در این صورت رانندگان از لغزنده بودن سطح جاده اطلاعی ندارد و در صورت حرکت با سرعت غیر مطمئن در سر پیچ به منحرف شدن خودرو منجر می گردد. لذا همیشه دما سنج داخل خودرو را زیر نظر داشته باشید و در صورت نزدیک بودن دما محیط به نقطه انجماد آب که همان صفر درجه است احتیاط بیشتری را به خرج دهید.

همچنین توجه داشته باشید که برف های کنار جاده در طول روز ذوب شده و به سطح جاده وارد می شود و در شب هنگام این آب های موجود بر روی جاده مجددا یخ می زنند و سطح آسفالت را بیشتر از هر زمان دیگر لغزنده می نمایند.

ریزش سنگ

ریزش سنگ

بعضا در اخبار ریزش سنگ و بهمن در جاده کوهستانی گزارش می شود که در ظاهر کاری از دست رانندگان برای جلوگیری از مواجه شدن با چنین شرایطی بر نخواهد آمد. اما اگر بدانیم در چه مواقعی بیشتر سنگ و بهمن از کوه سرایز می شود می تواند ریسک مواجهه با چنین شرایطی را کاهش دهد.

در ابتدا به ریزش سنگ خواهیم پرداخت. سنگ ها معمولا به خودی خود سرایز جاده نمی شوند.در حقیقت ریزش سنگ ها به دو دلیل طبیعی اتفاق خواهد افتاد. اولین عامل به بارش باران باز خواهد گشت .به عبارتی باران شدید باعث می گردد خاک زیر سنگ ها شسته شود و  سنگ به آهستگی از جای خود حرکت کرده و با غلتش ناگهانی وارد جاده ها شود.لذا سعی نمایید در هنگام بارش شدید باران از تردد در جاهده های کوهستانی بپرهیزید.

اما زمان دیگر ریزش سنگ معمولا در ساعت ابتدایی صبح ها رخ خواهد داد. چرا که آب باران و یا برف باریده شده در روز قبل به منافذ سنگ های بزرگ نفود کرده و در شب هنگام بدلیل پایین آمدن دما هوا یخ می زند. از آنجایی که آب با یخ زدن منبسط شده و حجم بیشتری را به خود می گردد باعث خواهد شد سنگ ها بترکند و یا دچار ترک شود اما یخ موجود در منافذ باعث چسبندگی سنگ ها خواهد شد.با آغاز روز و طلوع خورشید مجدد دما افزایش یافته و یخ موجود در سنگ ها ذوب شده و تبدیل به مایع می شود همین امر موجب می گردد که سنگ های که شب هنگام ترک برداشته شده بودند از جای خود حرکت کند و سرازیر جاده شوند. لذا ساعات اولیه صبح احتمال ریزش سنگ بیشتر از هر زمان دیگر است.

همچنین در جاده های کوهستانی سعی نمایید که فاصله خود را با خودرویی جلویی حفظ نمایید. چرا که این امکان وجود دارد که سنگ های ریز و درشتی از کوها های مجاور به سطح جاده ریزش کرده باشد. در این هنگام خودروی جلویی بدلیل دید مناسب قادر به مانور و گذر از سنگ است اما در صورتی که شما فاصله خود را از خودرویی جلویی رعایت نکرده باشید فرصت مانور را نخواهید داشت و به ناچار خودروی شما بر روی سنگ ها موجود در کف جاده خواهد رفت. این امر ممکن است به ترکیدگی لاستیک ها ؛سوراخ شدن باک ،اگزوز و حتی کاتر موتور شود که در این صورت دیگر قادر به ادامه مسافرت خود نخواهید بود.

ریزش بهمن

ریزش بهمن

اما به جز سنگ ؛ریزش بهمن خطر دیگری است که خودروهای عبوری از جاده های کوهستانی را تهدید می کند.بهمن معمولا حجم زیادی از برف تلنبار شده بر روی هم است که بدلیل وزن زیاد به ناگهان از جای خود حرکت کرده و به مانند آوار بر سر خودروهای عبوری خراب می شود.اما 60 الی 70 درصد موارد بهمن ها در ساعت ابتدایی روز گزارش شده است چرا که برف باریده شده در روزهای قبل در شب هنگام یخ زده و امکان حرکت کردن آن کاسته می شود. اما با گرم شدن هوا در ساعات ابتدایی روز از میزان یخ زدگی برف های تلنبار شده کاسته می شود و تبدیل به بهمن می شود.

توصیه نهایی

توصیه نهایی

در نهایت باید گفت که در صورتی که از نظر فیزیکی قادر به رانندگی در شب هنگام هستید بهترین زمان برای عبور از جاده های کوهستانی ساعات پایانی شب است. اما اگر مهارت لازم برای رانندگی در شب را ندارید بهتر است در زمان گذر از جاده های کوهستانی از توقف در مکانی هایی که احتمال ریزش سنگ و بهمن است جدا خوداریی نمایید.البته زمانی، شب مناسب رانندگی در جاده های کوهستانی است که گزارش بارندگی برف و بوران از طرف پلیس راهور گزارش نشده است در غیر این صورت اکیدا از مسافرت در شب هنگان بپرهیزید.همچنین در فصل سرما همیشه به سطح جاده شکاک باشید و چرا که بدلایل مختلف امکان این نکته وجود دارد که سطح جاده لغزنده باشد و سعی نمایید که با سرعت کاملا ایمن رانندگی کنید.

در پایان هم یاداور می شویم قبل از مسافرت های نورزی از وضعیت مسیر پیش روی خود توسط راه های ارتباطی با پلیس راهور مطلع شوید و توصیه این عزیزان زحمت کش را جدی بگیرید .

برچسب ها:

آموزشی
user-img

نویسنده :

سالار

comments 0 1397/12/28
نظرات كاربران

ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

user-img
مطالب مرتبط