icon-sign ورود / ثبت نام
journal icon
مجله ماشین تفاوت سیاست های واردات خودروهای هیبریدی دیگر کشورها با ایران

تفاوت سیاست های واردات خودروهای هیبریدی دیگر کشورها با ایران

comments 0 1396/10/13

آلودگی هوا در شهرهای پر جمعیت و صنعتی به معظلی بزرگ تبدیل شده است که کشور های گوناگون جهان برنامه های مدون چندین ساله را برای فائق آمدن بر این مشکل تهیه و در حال اجرا کردن آن می باشند. اما متاسفانه در ایران هر ساله با فرا رسیدن فصل زمستان ،مسئولان ما به یاد آلودگی هوا افتاده و با تعطیلی کردن مدارس ساده ترین راه و البته غیر کارآمدترین نحوه را انتخاب می کنند و در نهایت بدون نتیجه همچنان هوای آلوده جان بسیاری را با خطر مواجه می کند . نتیجه این سیاست غلط این است که هر سال نسبت به سال گذشته شاهد افزایش آلاینده های هستیم.

تهیه یک روش مدون برای رفع آلودگی هوا کار بسیار ساده و پیش افتاده است و با نگاه به کشور های موفقی که این مسیر را طی نموده اند می توان به روش مشابه برای ایران نیز دست یافت که شاید با اندک تخصصی بشود همان راهی رفت که دیگران رفته اند.

در تاریخ 14 آبان 96 جلسه کارگروه شرایط ویژه آلودگی هوای تهران با حضور مسئولین ذیربط تشکیل شد و استاندار تهران اشاره کرد تهران با این وضعیت شاخص آلاینده ها قابل زندگی نیست و در ادامه اشاره کرد که منابع آلاینده هوا در استان تهران باید به شکل دقیق و کارشناسی با تعیین سهم میزان آلایندگی مشخص شوند تا در جهت سالم سازی آنها اقدام شود. در این جلسه کلانتری، مدیرکل محیط زیست استان تهران اشاره کرد که سهم خودروها در آلودگی هوای تهران بیش از ۸۰ درصد است .با توجه به آمارهای اعلام شده در این جلسه مشخص گردید که هوای تهران آنقدر آلوده است که دیگر جای مماشات ندارد و همچنین مقصر اصلی این آلودگی خودروهای درون سوز بی کیفیت هستند.در نتیجه اگر موفق شویم که عامل اصلی آلودگی هوا یعنی خودروهای بنزین سوز بی کیفیت را حذف و یا کاهش دهیم با هوای پاکی روبرو خواهیم شد ،به همین سادگی.

اما همه می دانیم که حذف یکباره این همه خودروی موجود در تهران و شهرهای بزرگ امری غیر قابل اجرا بوده و برای این منظور باید پروژه دراز مدت و مدون را آماده و مهمتر از آن اجرا نمود.اما در واقع می بینیم که هیچ ارداه ملی در خصوص اجرایی شدن مورد فوق وجود ندارد.برای بررسی به موارد ذیل توجه کنید.

1-خودروهای بی کیفیت و با راندمان پایین ،مصرف بالا و آلایندگی زیاد همچنان در حال تولید هستند و برای از رده خارج کردن آنها نظیر پراید باید سالها منتظر باشیم. برای مثال سایپا قرار است از سال 90 پراید را از رده خارج نماید اما همچنان در حال تولید است حالا چه برسد به پژو 405 ،سمند و غیره

2-حال می گوییم خودروهای فوق نظیر پراید خودروی ملی محسوب شده و بدلیل ارزان بودن جایگزینی برای نیست .اما سئوال این است که چرا خودروهای وارداتی که هیچ ربطی به منافع ملی ما ندارد ، دارای مصرف زیاد و آلایندگی بالا باشند. برای روشن شدن این مطلب کافی است یادآور شویم که چندی پیش تعداد زیادی از خودروهای چینی واردتی و تولید داخل بدلیل مصرف بالای سوخت از شماره گذاری منع شدن اما بعد از مدتی با حذف صورت مسئله تولید این خودروها ادامه یافت.

3-تیر خلاص بر عدم رفع مشکل آلودگی هوا را دولت بعنوان متولی اصلی رفع آلودگی هوا  بر پیکره صنعت خودروی کشور وارد کرد. دولت در اقدامی عجیب و محیر العقول که باعث تعجب همه کارشناسان گردید تعرفه خودروهای هیبریدی را به 11 برابر افزایش داده تا عملا دیگر هیچ احدی حوس سوار شدن به خودروی هیبریدی را نکند و به سراغ همان پر مصرف های داخلی برود.این در حالی است قیمت خودروی های هیبریدی به خودی خود در جهان بالاتر از خودروای درون سوز است و درگزینه تولید داخل هم موجود نبوده و با افزایش تعرفه واردات عملا خودروهای هیبریدی گرانتر از نمونه بنزینی خواهند شد. در نتیجه با این قیمت بنزین در ایران عقل حکم می کند که نسخه بنزین سوز را خریداری نماییم.حالا چرا دولت این تصمیم را گرفته مشخص نیست .البته گروهی معتقد هستند که این امر بدلیل انتقال تکنولوژی خودروهای هیبریدی به داخل ایران با مشوق های دولت در تخفیف تعرفه می باشد. اما باید متوجه بود که فناوری خودروهای هیبریدی بسیار فراتر از این است که خارجی ها براحتی در اختیار ما قرار دهند.اگر هم این امر قرار است اتفاق بیافتد  چندین سال زمان خواهد برد و بهتر بود در این چند سال با کاهش تعرفه فرهنگ استفاده از اینگونه خودروهای را در جامعه نهادینه می کریم سپس بعد از تولید به اندازه نیاز داخلی اقدام به افزایش تعرفه های می کردیم.

این در حالی است که کشورهای پیشرفته دنیا نظیر امریکا ،انگلیس ،چین و غیره به منظور ورود خودروهای پاک مشوق های فراوانی از قبیل کاهش تعرفه ،معافیت از مالیات و یارانه خرید خودرو را در نظر می گیرند .اما  در ایران تعرفه ها بالا می بریم ،مالیات می گیریم و ورود خودرو را هم محدود می کنیم و انتظار داریم مشتریان به سراغ خودروای هیبریدی سوق پیدا کنند.

در انتها باید متذکر شویم مطمئنا با این طرز تفکر جاری در دولت و مسئولین ،مردم به خاطر مسال مختلف از قبل عدم توانایی در خرید بدلیل قیمت بالا و نبود گزینه داخلی ارزان قیمت به سراغ خودروهای هیبریدی نخواهند رفت و هوای تهران و دیگر شهرهای بزرگ همچنان آلوده تر خواهند شد و با جلسات متعدد فقط وقت خود را تلف خواهیم کرد و به هیچ موفقیت قابل توجهی نخواهیم رسید.

user-img

نویسنده :

هومن زمانی

comments 0 1396/10/13
نظرات كاربران

ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

user-img
مطالب مرتبط