icon-sign ورود / ثبت نام
journal icon
مجله ماشین راهنمای گام‌به‌گام نحوه پرداخت عوارض آزادراه

راهنمای گام‌به‌گام نحوه پرداخت عوارض آزادراه

comments 0 1404/2/16

تا همین چند سال پیش، باید در تمام ایستگاه‌های عوارضی توقف می‌کردیم، پول نقد می‌دادیم و منتظر می‌ماندیم تا بقیه پول را پس بگیریم؛ فرایندی زمان‌بر و کلافه‌کننده. اما حالا با اجرای طرح عوارض الکترونیکی، عبور از بیشتر آزادراه‌ها بدون توقف انجام می‌شود. تنها کاری که باید انجام دهیم، پرداخت آنلاین مبلغ عوارض است. در این راهنما قصد داریم دربارۀ نحوه پرداخت عوارض آزادراه، نرخ آن و همچنین جریمۀ دیرکرد آن در صورت عدم پرداخت به موقع صحبت کنیم. 

نحوه پرداخت عوارض آزادراه

روش‌های مختلفی برای پرداخت عوارض آزادراهی وجود دارد که خوشبختانه اخیرا چند سایت استعلام عوارض آزادراهی هم به آن‌ها اضافه شده است. از مهم‌ترین این روش‌ها می‌توان به ۳مورد اشاره کرد:

۱) برچسب پرداخت عوارض اتوبان

یکی از راه‌های نحوه پرداخت عوارض آزادراه این است که برای تردد آزادراهی خود برچسب الکترونیکی تهیه کنیم. این برچسب که به شیشه جلوی خودرو چسبانده می‌شود، قابلیت شارژ شدن دارد و با هر بار عبور از باجه‌های عوارض، مبلغ مربوطه به‌طور خودکار از اعتبار آن کسر می‌شود.

برچسب الکترونیکی را می‌توان از دفاتر پیشخوان دولت، ایستگاه‌های پرداخت عوارض و بانک مسکن تهیه کرد. هر چند بهتر است پیش از اقدام از خود بانک مسکن هم در این باره استعلام بگیریم. در برخی شرایط ممکن است نیازی به وجود فیزیکی برچسب نباشد. حسابی را به این کار اختصاص می‌دهیم و با شارژ آن، مبلغ عوارض از موجودی کم می‌شود.

 اما فعال‌سازی و شارژ آن نیز تنها از طریق بانک مسکن امکان‌پذیر است و به این شکل انجام می‌شود:

- وارد سامانۀ پرداخت عوارض الکترونیکی بانک مسکن می‌شویم؛

- از منوی مدیریت چسب، «خرید برچسب/ثبت پلاک» را می‌زنیم؛

- در صفحۀ جدید نوع خودرو و شماره پلاک خود را درج می‌کنیم؛

- حال نام، شماره همراه و کد ملی خود را وارد می‌کنیم؛

- سپس مبلغ شارژ اولیۀ آن را تعیین می‌کنیم که می‌تواند حداقل ۲هزارتومان و حداکثر ۵۰۰هزارتومان باشد؛

- و در پایان بر گزینۀ «پرداخت» کلیک می‌کنیم.

البته برخی افراد ترجیح می‌دهند سراغ این روش نروند؛ چون فرایند ثبت‌نام، دریافت و شارژ برچسب ممکن است زمان‌بر باشد. ضمن اینکه باید هزینه‌ای جداگانه هم بابت خود برچسب بپردازیم.

۲) سامانۀ اتو ابزار 

روش دیگر استفاده از سایت استعلام عوارض آزادراهی «اتو ابزار» است. با کمک این سامانه می‌توانیم به‌سادگی و به‌صورت رایگان، مبلغ عوارض را مشاهده و پرداخت کنیم.  به همین دلیل هم می‌توان این سامانه را بهترین راه پرداخت عوارض آزادراهی دانست. اجازه بدهید مراحل استفاده از آن را با هم مرور کنیم:

- وارد وب‎سایت یا اپلیکیشن اتو ابزار می‌شویم؛

- مستقیم به پخش عوارض آزادراهی خودرو می‌رویم؛

- سپس شماره پلاک خودرو، کد ملی و شماره موبایل خود را درج می‌کنیم؛

- در صفحۀ بعد لیست عوارض با جزئیات آن نمایش داده می‌شود؛

 - روی گزینۀ پرداخت می‌زنیم و مبلغ آن را تسویه می‌کنیم. 

۳) کد دستوری

کد دستوری در شرایط اضطراری و زمانی که به اینترنت دسترسی نداریم به کمک‌مان می‌آید. برای استفاده از آن می‌توان این مراحل را طی کرد:

- کد دستوری #۸*۷۲۰* را با تلفن همراه خود شماره‌گیری کنیم؛

- در صفحه‌ای که باز می‌شود، شماره پلاک خودروی خود را وارد کنیم؛

- کد ملی مالک خودرو را بزنیم؛

- و بعد دکمه ارسال را فشار دهیم.

در پایان، مبلغ و جزئیات عوارض نمایش داده می‌شود. می‌توانیم با شناسه پرداخت دریافتی، از طریق دستگاه‌های خودپرداز یا اپلیکیشن‌هایی مثل «تاپ» مبلغ آن را بپردازیم.

تا کی می‌توانیم عوارض جاده را بپردازیم؟

پس از عبور از آزادراه تا ۱۵روز فرصت داریم که مبلغ عوارض را پرداخت کنیم. در غیر این صورت مشمول جریمۀ دیرکرد می‌شویم که به ازای هر ماه تأخیر مبلغ آن به‌صورت پلکانی ۳/۵درصد افزایش پیدا می‌کند. جریمه پرداخت نکردن عوارض آزادراهی در حال حاضر به شرح جدول زیر است: 

نوع خودرو

میزان جریمه

سواری، وانت، مینی‌بوس و کامیونت

۸۰ هزار تومان

اتوبوس و کامیون ۲ محور

۱۰۰ هزار تومان

کامیون ۳ محور، تریلی و نفت‌کش

۱۸۰ هزار تومان

این جریمه تحت عنوان «جریمه دوربین» در لیست تخلفات خودرو ثبت می‌شود. نکتۀ مهم آن است که این جریمۀ دیرکرد در مجموع کل تخلفات رانندگی هم اثر می‌گذارد. چنانچه مبلغ تخلفات به ۵میلیون تومان برسد پلیس راهور می‌تواند خودرو را توقیف کند و به پارکینگ انتقال دهد. در چنین شرایطی ناگزیر خواهیم بود که برای ترخیص آن علاوه بر تسویۀ کل خلافی، هزینۀ پارکینگ و جرثقیل را هم بپردازیم.

یادمان نرود که در زمان فروش، تعویض پلاک یا انتقال مالکیت خودرو هم بدهی عوارضی ما بررسی می‌شود و برای انجام آن باید مبلغ آن را تسویه کرده باشیم. بنابراین، رعایت مهلت قانونی پرداخت عوارض چه در کوتاه‌مدت و چه در بلندمدت به نفع ما خواهد بود. 

نرخ عوارض آزادراه چقدر است؟

نرخ عوارض تعیین‌شده توسط وزارت راه بسته به جاده، نوع خودرو و گاه ایام هفته متفاوت است. قدر مسلم نرخ عوارض آزادراه ماهشهر نمی‌تواند با بندرعباس یکی باشد. در برخی مسیرها هم به دلیل ترافیک و شلوغی، نرخ تردد در روزهای تعطیل یا آخر هفته افزایش می‌یابد. 

در جدول زیر نرخ عوارض خودروی سواری در برخی آزادراه‌های مهم کشور مثل آزادراه تهران-قم و آزادراه پردیس قابل مشاهده است:

نام آزادراه

نرخ عوارض (تومان)

تهران-قم

۱۵,۰۰۰

کرج-قزوین

۱۵,۰۰۰

قزوین-زنجان

۳۵,۰۰۰

تهران-ساوه

۲۰,۰۰۰

تهران-پردیس

۱۰,۰۰۰

بندرعباس-شهید رجایی

۸,۹۰۰

اهواز-بندر امام

۸۵,۰۰۰

کنارگذر ماهشهر

۵۰,۰۰۰

باغچه-مشهد

۶۵,۰۰۰

پل زال-اندیمشک

۱۳۰,۰۰۰

شیراز-اصفهان

۱۲۰,۰۰۰

تهران-شمال (قطعه ۱)

۵۰,۰۰۰ (روزهای عادی)
۷۰,۰۰۰ (آخر هفته و تعطیلات)

تهران-شمال (قطعه ۴)

۱۴,۰۰۰

تونل البرز شرقی

۳۰,۰۰۰ (روزهای عادی)
۵۰,۰۰۰ (آخر هفته و تعطیلات)

پرداخت به‌موقع، خیالی آسوده

با نحوه پرداخت عوارض آزادراه و نرخ عوارض آزادراه‌های مهم کشور و مهلت قانونی پرداخت آن آشنا شدیم. بهتر است پرداخت عوارض خود را به‌موقع انجام دهیم تا مشمول جریمه دیرکرد نشویم. 

در سامانه‌هایی مثل اتو ابزار امکان استعلام عوارض آزادراهی با جزئیات و پرداخت آنی آن فراهم است. جدای از اینکه می‌توان خلافی خودرو را هم در لحظه مشاهده و تسویه کرد. به این ترتیب در وقت‌مان صرفه‌جویی می‌شود، از دردسرهای ناشی از انباشت جریمه دور می‌مانیم و همیشه به سوابق پرداختی و رسیدهای خود هم دسترسی خواهیم داشت. با این روند به شکلی بهتر می‌توانیم امور ترددی خود را مدیریت کنیم و سفرهایی راحت و بی‌دغدغه داشته باشیم

برچسب ها:

رپرتاژ
user-img

نویسنده :

رپرتاژ

comments 0 1404/2/16
نظرات كاربران

ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

user-img
مطالب مرتبط