icon-sign ورود / ثبت نام
journal icon
مجله ماشین عنوان سومین خودروساز پردرآمد چین به جیلی رسید

عنوان سومین خودروساز پردرآمد چین به جیلی رسید

comments 0 1397/6/2

بازار چین را باید بزرگترین بازار خودرو جهان نامید که علاوه بر تعداد بیشمار خودروساز داخلی ،برند های معتبری دنیا نیز در آن فعال هستند. از این رو رقابت در کشور آنچنان بالاست که بدست آوردن لقب پردآمدترین، کار بسیار دشواری است. اما جیلی با تغییر رویکرد خود در سالهای اخیر توانست با پشت سر گذاشتن برند هایی نظیر نیسان ،تویوتا و هوندا به عنوان سومین تولید کننده خودروی پردرآمد را از آن خود کند. جیلی در حال حاضر مالک برند های بزرگی نظیر ولوو و لوتوس و غیره می باشد.

این خودرو ساز چینی موفق اعلام کرده با تحقق تولید 1.58 میلیون خودرو در سال جاری توانسته رشد چشمگیر درآمد خالص را در شش ماه نخست به ثبت برساند.البته جیلی به منظور قرار گرفته در رتبه های بالای میزان فروش سرسختانه بدنبال برند های بزرگی نظیر فولکس واگن و جنرال موتورز است.

جیلی

همانظور که اشاره شده جیلی از مدتها پیش در سیاست های خو بازنگری کرده و با خرید برند های معتبر و پیشرفته ای نظیر ولو قصد دارد که در فناوری حرف اول را بزند از این رو بر روی  فناوری های پیشرفته مانند پیشرانه های الکتریکی  تمرکز خاصی نموده است.

لینک اند کو

یکی دیگر از سیاست های جاه طلبانه این شرکت به توسعه برند های جدید بازخواهد گشت که در اولین نمونه ،برند لینک اند کو را با همکاری ولوو به ثبت رسانده که چندین مدل از محصولات این برند معرفی شده و بزودی عرضه خواهد شد. هدف جیلی از این رویکرد ،حضور قدرتمندانه در بازارهای جهانی نظیر اروپا و آمریکا است.

جیلی

جیلی در شش ماه نخست سال جاری نیز موفق شده است سهم خود از بازارهای داخلی چین را از 5 درصد به 6.4 درصد افزایش دهد. جیلی با ثبت فروش 776630 دستگاه خودرو در این مدت توانست نیسان را با میزان فروش 720447 دستگاه پشت سر بگذارد.جیلی در سال گذشته میلادی فروش 1.25 دستگاهی را در کارنامه خود به ثبت رساند که قصد دارد این رقم را در سال جاری 1.58 میلیون دستگاه برساند. برای درک این مطلب توجه داشته باشید کل توان خودروسازی ایران به این میزان نبوده و آرزوی خودروسازان وطنی به ثبت رساندن عدد 1میلیون دستگاه در سال است.

جیلی

اما موفقیت جیلی مدیون میلیارد چینی با نام لی شوفو  است که تاکنون با خرید ولوو از فورد ،پرتون و لوتوس توانست به گسترش جیلی کمک شایانی کند. البته او در ادامه این سیاست خود 9.7 درصد از سهام دایلمر را خرید تا به بزرگترین سهام دار این برند آلمانی تبدیل شود.

جیلی

عملکرد رو به رشد جیلی در حالی اتفاق افتاده است که بازار چین بدلایل مختلف از قیبل جنگ تجاری چین و آمریکا با افت روبرو شده است و همین امر موجب کاهش فروش خودرو در بازار چین شده اشت.

جیلی

جیلی

قابل ذکر است در روزهای پایانی آزاد بودن واردات خودرو به ایران هلیندگ ناصح با عقد قراردادی قصد عرضه محصولات جیلی در ایران داشت و حتی شوروم مرکزی این شرکت نیز در یکی از خیابان های تهران افتتاح گردید اما قبل از رونمایی محصولات جیلی در ایران ،واردات خودرو بطور کلی ممنوع شد تا همچنان شاهد ورود چینی ها غیر موفقی نظیر چری در ایران باشیم.در ادامه توجه شما را به مقاله حضور جیلی در ایران جلب می کنیم.

بهتر است بخوانید:

محصولات جیلی در آستانه ورود به بازار ایران

user-img

نویسنده :

میلاد حسینی

comments 0 1397/6/2
نظرات كاربران

ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

user-img
مطالب مرتبط