آیا خودروهای برقی ناقض حقوق بشر هستند

آینده صنعت خودروی جهان با خودروی های الکتریکی پیوند نا گسستنی دارد و از همین امروز فروش اینگونه خودروهای افزایش قابل توجهی را تجربه کرده است بطوریکه هر سال حدود 75 درصد شاهد رشد فروش خودروهای الکتریکی هستیم.اما به تازگی تردید هایی درباره رعایت اصول اخلاقی تولید خودروهای آینده نگرانه الکتریکی بوجود آمده است. سازمان عفو بینالملل میگوید سوء استفاده از حقوق بشر، از جمله استفاده از کار کودکان در استخراج مواد معدنی مانند کبالت برای استفاده در باتری خودروهای برقی، ادعاهای اخلاقی درباره این خودروها را تحت تاثیر قرار میدهد.
کومی نایدو ،دبیر کل سازمان عفو بین الملل در نشست اخیر کشورهای حوزه اسکاندیناوی در این خصوص گفت:
"مقابله با تغییرات آب هوایی و حفظ محیط زیست نباید با هزینه کردن از حقوق بشر صورت پذیرد.این را باید به یاد داشت بدون تغییرات عمده و اساسی نمی توان این مشکل را برطرف کرد چرا که تولید باتری های خودروهای الکتریکی که تامین نیرو را برعهده دارند همچنان باعث لکه دار شدن حقوق بشر می گردد"

طی گزارش که به تازگی سازمان عفو بین المل منتشر کرده است مشخص شده سلامت کودکان و بزرگسالانی که در معادن کبالت جمهوری دموکراتیک کنگو بکار گرفته شده اند شدیدا در خطر است. بیش از نیمی از کبالت جهان در جنوب جمهوری دموکراتیک کنگو به دست میآید؛ بیشتر این معادن بهصورت سنتی و دستی هستند و ۲۰ درصد از تولیدات این کشور را به خود اختصاص میدهند.

این گزارش ها نشان می دهد که معدنچیان که بطور متوسط 7 سال در این معدن مشغول بکار بوده اند از بیماری های ریوی مزمن رنج می برند و این در حالی است که جوانترین آنها روزانه تنها یک دلار دستمزد می گیرند.کبالت استخراج شده در این معادن به تولید کنندگان عمده باطری در جهان فروخته می شود. همچنین هیچ کشوری در دنیا دارای قوانینی نیست که تولیدکنندگان در آن باید نحوه زنجیرههای تأمین مواد اولیه خود را گزارش دهند.
عفو بین المل متعقد است که بیشتر باطری های خودروهای الکتریکی جهان با سواستفاده از کودکان و کارگران تولید می گردد. تقریباً ۱۲۵ هزار تن کبالت بهطور سالانه در سراسر جهان از معادن استخراج میشود که خودروسازان هماکنون ۶۰ درصد از آن را برای ساخت باتری استفاده میکنند.

اتحادیه جهانی باتری مجمع اقتصاد جهانی چالش مهم پیش روی صنعت خودروهای الکتریکی جهان را به دودلیل زیر مرتبط می داند.نکته اول این است که مواد اولیه باتری ها دارای هزینه زیادی برای انسان و همچنین محیط زیست است. بهعنوان مثال کار کودکان، خطرات بهداشتی و ایمنی در کار غیررسمی، فقر و آلودگی از جمله مواردی است برای انسان و محیط زیست خطر دارند. اما مورد دوم به بازیافت 11 میلیون تن باتری لیتیوم یون به جای مانده تا سال 2030 باز می گردد.چرا که تاکنون سیستم چندگانه زیادی بصورت صنعتی برای بازیافت باتری های خودروی های الکتریکی وجود ندارد.

ماه آینده میلادی مجمع OECD در پاریس نشستی در زمینه زنجیره تامین مواد معدنی را تشکل خواهد داد و امید است اعضای حاضر قانونی را تصویب نمایند تا شرکت ها زنجیره مواد اولیه خود را شناسایی کنند. اپل، بیامو، دایملر، رنو و سامسونگ SDI بهعنوان سازنده باتری قبلاً توافق کردهاند که اطلاعات زنجیره تأمین خود را منتشر کنند.

اما عفو بین المل به نوعی متعقد است که خودروهای الکتریکی تاثیر چندانی بر آلودگی محیط زیست ندارند چرا که بیشتر باتری های تولید شده در کشورهایی نظیر چین ،کره و ژاپن تولید می شود و این در حالی است که این کشور ها برای تولید انرژی خود همچنان به سوخت های فسیلی نظیر زغال سنگ وابسته هستند. به همین دلیل سازندگان باید میزان کربن انتشاریافته در محصولات خود را افشا کنند.

نویسنده :
میلاد حسینی

-
تحویل زودتر از موعد خودروهای بایک X55 با رعایت کامل استانداردهای (PDI و PDS) توسط تیم شاهپری
1404/2/2
-
خرید نقدی و اقساطی اتوبوس
1404/1/26
-
آیا رینگ اسپرت ضرر دارد؟ بررسی علمی مزایا و معایب
1404/1/26
-
یکی از مهم ترین تکنولوژی ها خودرو که شمارا از مرگ نجات میدهد
1404/1/23
-
علت دود سفید اگزوز چیست؟ تمامی خرابی های اگزوز خودرو
1403/12/10