icon-sign ورود / ثبت نام
journal icon
مجله ماشین داستان سقوط ارز دیجیتال لونا چه بود؟

داستان سقوط ارز دیجیتال لونا چه بود؟

comments 0 1401/9/27

سقوط ارز دیجیتال لونا و اتفاق وحشتناکی که برای بلاکچین ترا افتاد قطعا هیچ‌گاه در تاریخ بلاکچین و بازار ارزهای دیجیتال کم‌رنگ نخواهد شد. برخلاف بسیاری از ارزهای دیجیتالی که در بازار وجود دارند ارز دیجیتال لونا به طور شگفت‌انگیزی موفق عمل کرد و دوره طلایی خارق‌العاده‌ای را برای دارندگان و طرفداران خود رقم زد. تا جایی که تمام حرفه‌ای‌های بازار و مشاوران سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال خرید ارز لونا را به سرمایه‌گذاران پیشنهاد می‌کردند.

ارز دیجیتال لونا به عنوان توکن بومی بلاکچین ترا توانست در عرض سه سال از قیمت یک دلار به سقف قیمتی ۱۲۰ دلار برسد اما برای نابود شدن تمام این موفقیت‌ها فقط چند روز زمان لازم بود. ارز دیجیتال لونا و استیبل کوین شبکه ترا تا مرز نابودی کامل پیش رفتند. در ادامه مطلب سعی می‌کنیم دلایل سقوط این شبکه و توکن آن را بررسی کنیم و نگاهی به آینده آن نیز بیندازیم.

تفاوت استیبل کوین Terra

شاید اولین فاکتوری که باید برای فهمیدن دلیل شکست خوردن پروژه ترا آن را بررسی کنیم وجود استیبل کوین الگوریتمی در بلاکچین ترا است. اکثر استیبل کوین‌های موجود در بازار پشتوانه فیزیکی و یا پولی دارند. مثلا در مورد ارز دیجیتال تتر (usdt) می‌بینیم که به ازای هر کوین یک دلار آمریکایی یا سهامی به همین اندازه در خزانه توسعه‌دهندگان آن وجود دارد. اما در مورد UST موضوع کمی متفاوت است.

استیبل کوین شبکه ترا ماهیتی الگوریتمی دارد. یعنی برای ضرب کردن هر کوین نیاز به سوزاندن توکن لونا داریم. ارتباط گره خورده لونا و UST مهم‌ترین نقصی بود که می‌توانست این اکوسیستم جذاب و قوی را زمین‌گیر کند. پایین آوردن قیمت UST که می‌توانست ناشی از عرضه شدن این استیبل کوین باشد مساوی بود با عرضه بیش از پیش توکن لونا. این اتفاق در کل باعث از بین رفتن تعادل عرضه و تقاضا در بازار می‌شد که برابر است با افت شدید قیمت این ارز دیجیتال.

سقوط لونا توطئه نهنگ ها یا رقیبان؟!

بیشترین مقدار UST استیبل کوین شبکه بلاکچین ترا در آنکر پروتکل ذخیره شده بود که چیزی بالغ بر ۷۰ درصد کل استیبل کوین‌های موجود بود. البته وجود این حجم از ust این بود که پروتکل حدود ۲۰ درصد سود سالیانه به سرمایه‌گذارانی می‌داد که استیبل کوین‌های خود را به آن می‌سپردند. در تاریخ ۷ می ۲۰۲۲ حدود ۲ میلیارد دلار استیبل کوین از پروتکل خارج شد و خیلی سریع چند صد میلیون دلار آن به بازار عرضه شد.

این عرضه شدید تعادل عرضه و تقاضا را به هم ریخت و باعث شد که به صورت اتوماتیک عرضه لونا نیز چندین برابر افزایش پیدا کند. عرضه بیش از حد لونا باعث سقوط قیمتی آن شد تا جایی که در عرض چند روز از قیمت ۱۲۰ دلار تقریبا به صفر رسید. پروژه‌ای که در عرض مدت زمان کوتاهی همه اهالی دنیای بلاکچین و ارز دیجیتال را با موفقیت‌های خود مبهوت کرده بود تقریبا نابود شد. این حجم سنگین از خروج و فروش استیبل کوین شبکه ترا از دید خیلی از افراد حرفه‌ای در بازار یک توطئه و شاید کلاهبرداری تلقی شد. البته این مسئله هیچ‌گاه ثابت نشد و در حد یک شایعه باقی ماند.

تاثیر ترس هولدرهای لونا

تاثیر ترس هولدرهای لونا

هر فردی که اطلاعاتی هر چند ابتدایی راجع به بازارهای مالی داشته باشد با مقوله عرضه و تقاضا آشنا است. این نکته هم می‌تواند یکی از مهم‌ترین دلایل کمک‌کننده به سقوط این پروژه بلندپروازانه به شمار برود. با اتفاقی که برای پروژه Terra افتاد دارندگان ارز دیجیتال لونا که این ارز را برای میان‌مدت و بلندمدت خریداری کرده بودند دچار ترس شدیدی شدند. ترس وحشتناک از نابود شدن سرمایه، سرمایه‌گذاران را بر آن داشت تا در هر قیمتی که شده لوناهای خود را بفروشند و این اتفاق باعث سرعت گرفتن سقوط توکن بومی بلاکچین ترا شد.

نزولی بودن بازار ارزهای دیجیتال

یکی دیگر از دلایلی که باعث شد سرعت از دست رفتن ارزش ارز دیجیتال لونا بیشتر شود موقعیت زمانی بود که این مشکل برای این اکوسیستم به وجود آمد. بازار ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۱ رشد فوق‌العاده زیادی را تجربه کرد. بسیاری از کارشناسان بازارهای مالی از این رشد بی‌سابقه و ورود حجم زیاد پول به دنیای کریپتو شگفت‌زده شده بودند.

اما همان‌طور که تمام سرمایه‌گذاران آگاه می‌دانند هر صعودی یک نزول را در پی خواهد داشت. حالا زمان آن فرا رسیده بود تا بازار کمی حالت اصلاحی به خود بگیرد و به اصطلاح خرسی شود. اصلاحی شدن بازار و بوجود آمدن مشکل برای پروتکل ترا هم‌زمان شد تا مشکلات توسعه‌دهندگان را برای نجات یافتن از مخمصه‌ای که در آن افتاده بودند چند برابر بیشتر شود.

ایجاد یک فورک جدید برای اکو سیستم ترا

ایجاد یک فورک جدید برای اکو سیستم ترا

توسعه‌دهندگان بلاکچین ترا برای این که اعتماد از دست رفته را دوباره باز گردانند تلاش بسیاری کردند. آن‌ها در مدت زمان کوتاهی چندین پیشنهاد و راه‌حل را بررسی کردند. بوجودآورندگان ارز دیجیتال لونا به این نتیجه رسیدند که شاید بتوان با ایجاد یک فورک جدید از بلاکچین ترا آن را دوباره احیا کرد. بعد از به اجماع رسیدن در مورد این تصمیم آن‌ها شبکه بلاکچین ترا ۲ را راه‌اندازی کردند.

نکته جالب توجه اینجا بود که توکن بومی اکوسیستم جدید نسبت به قبل نیز تغییری نکرد و لونا نامیده شد. البته اکوسیستم قبلی از بین نرفت و نودهای قدیمی آن را ترک نکردند و در آن شروع به تایید تراکنش‌ها، استیکینگ و ادامه فعالیت‌های گذشته کردند. نام بلاکچین قدیمی به terra classic و نام توکن آن به لونا کلاسیک با نام اختصاری Lunac تغییر کرد.

بعد از ریزش شدید بلاکچین کلاسیک ترا و همچنین افت قیمت شدید لونا کلاسیک تقریبا همه افراد فعال در دنیای کریپتو از سرمایه‌گذاری در این پروژه ناامید شدند. اما عده‌ای نیز با نگاه متفاوتی داستان غم‌انگیز ترا و لونا را بررسی می‌کردند. برخی افراد اعتقاد داشتند که ممکن است بعد از اینکه قیمت لونا کلاسیک نزدیک به صفر شد دوباره به قیمت‌های بالاتر بازگردد. اعدادی نیز به صورت شایعه بعنوان آینده قیمتی لولا کلاسیک در فضاهای مختلف اعلام می‌شدند.

برخی افراد با امید به این که قیمت لونا کلاسیک به یک دلار می‌رسد مقدار زیادی از سرمایه خود را صرف خرید این ارز دیجیتال تضعیف شده کردند. اما این که خرید ارز لونا کلاسیک از نظر فاندامنتالی می‌تواند خرید پرسودی باشد یا نه بستگی به فاکتورهای زیادی دارد. در نگاه اول ایستادن و رها نکردن پروژه حتی به ظاهر توسط تیم توسعه‌دهنده شبکه ترا می‌تواند امیدبخش باشد. اما ضرر هنگفتی که به کل اکوسیستم ترا وارد شده و همچنین اعتماد از دست رفته‌ای که به این آسانی‌ها باز نخواهد گشت می‌تواند ما را دچار تردید کند.

بنابراین اگر شما نیز به فکر سرمایه‌گذاری روی این پروتکل تقریبا شکست خورده هستید می‌توانید حتی با سرمایه کم روی پروژه‌های مشابهی که بسیار موفق‌تر از لونا عمل کردند سرمایه‌گذاری امن‌تری داشته باشید. نباید نکته مهمی که در آموزش‌های مربوط به بازار سرمایه به همه ما گفته شده است را فراموش کنیم. اولین و مهم‌ترین هدف در معامله‌گری حفظ سرمایه است و باید برای ما در الویت قرار بگیرد. ممکن است سرمایه‌گذاری روی ارز لونا کلاسیک در مدت زمان بسیار طولانی سود خوبی را نصیب ما کند اما هیچ‌گاه ریسکی بودن این سرمایه‌گذاری را به دلیل اتفاقات گذشته فراموش نکنید.

برچسب ها:

رپرتاژ
user-img

نویسنده :

رپرتاژ

comments 0 1401/9/27
نظرات كاربران

ثبت ديدگاه : کاربر عزیز نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

user-img
مطالب مرتبط